dinsdag 20 januari 2015

Wat is een Bed & Breakfast?


Wat is een Bed & Breakfast?
  • Een Bed & Breakfast is duurzaam.
  • Een Bed & Breakfast is kleinschalig.
  • Kleinschalig kent een grens van ergens rond de 7 kamers of 15 bedden (ook ongeveer 7 kamers).
  • Kleinschalig kent een grens dat de eigenaren zelf (met één of twee personen) de hele Bed & Breakfast kunnen runnen zonder personeel.
  • Kleinschalig betekent dat het hoofddoel van het pand wonen is en dat 'het verstrekken van logies' een nevenactiviteit is.

Kleinschaligheid
Een B&B is een kleinschalige overnachtingsaccommodatie die deel uitmaakt van een woning en tot de kleinschalige verblijfsrecreatie gerekend wordt. De logies-en-ontbijtvoorziening is een nevenfunctie naast het wonen of bijvoorbeeld de agrarische functie. Een Nederlandse B&B heeft gemiddeld 2,5 gastenkamers en 5,3 slaapplaatsen. Bij een B&B met meer dan zeven kamers wordt er ingeboet aan kleinschaligheid en gaat de accommodatie meer op een pension of hotel lijken. Een B&B met meer dan zeven kamers is moeilijk te exploiteren door één of twee personen en zal personeel moeten inschakelen. Uit marktonderzoek (2006 en 2007) blijkt dat het omslagpunt van kleinschaligheid bij zeven kamers ligt. Ook in andere Europese landen is een grens van zeven kamers heel gebruikelijk.

Logies en ontbijt versus hotel en pension
Een B&B is qua activiteit, omvang en schaalgrootte niet te vergelijken met een pension, hotel of horecagelegenheid en niet openbaar. Het hoofddoel van het pand is wonen, de nevenactiviteit is ‘het verstrekken van logies’. Dit in tegenstelling tot een pension of hotel, dat als hoofddoel heeft ‘het verstrekken van logies’ (voor korte of langere tijd) en als nevenactiviteit ‘het verstrekken van maaltijden en/of dranken voor consumptie ter plaatse’. Pensions en (familie)hotels bieden naast een ontbijt ook andere maaltijden aan en hebben personeel in dienst.
Duurzaam toerisme
Aan het begin van de 21e eeuw wordt de noodzaak voor duurzaam toerisme steeds groter. Bed-and-breakfast accommodaties vormen geen belasting op het gebied van ruimtelijke ordening en milieu: B&B’s worden gerealiseerd in bestaande woningen en er hoeft geen nieuwbouw gerealiseerd te worden. Bij een B&B zijn bovendien geen grote investeringen gemoeid met het creëren van een beleving; overnachten in een bed-and-breakfast accommodatie is een beleving op zich. Met bed and breakfast als duurzame logiesvorm wordt beantwoord aan de vraag naar unieke overnachtingsmogelijkheden, zonder concessies te doen aan het milieu, mens, natuur en cultuur.
Ter vergelijking: in Frankrijk is het onderscheid tussen chambre d'hôtes en hotel gebaseerd op het aantal bedden. Vanaf 15 verhuurbare bedden gaat het automatisch om een hotel en valt men onder een geheel andere regelgeving.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten