zaterdag 2 maart 2013

Voorjaar: tijd voor Stinzentuinen

Stinzentuin van de Martena Stins in Franeker
Het voorjaar is in het land, dus wordt het weer tijd om de prachtige Stinzen tuinen bij de Friese Stinzen en Staten te bezoeken. De komende tijd zijn deze tuinen op zijn mooist. Bijvoorbeeld de tuin van de Martena Stins in Franeker. Stinzentuinen staan in de maanden maart en april in volle bloei en zijn dan een bezoek meer dan waard. Prima te doen vanuit de Friese Pronkkamers!

De Martena State in Cornjum met stinzenplantenStinzenplanten (van het Friese woord 'stins' voor 'stenen huis') vormen een bijzondere groep verwilderende sierplanten, meest bolgewasjes, die thuishoren op historische buitenplaatsen (denk aan Sneeuwklokjes, Lelietjes-van-dalen, Witte en Gele bosanemonen, Wilde boshyacinten, Daslook). De meeste van deze typische stinzenplanten zijn nog niet bedreigd maar al wel een zeldzame verschijning geworden.


Schierstins in Veenwouden
Nederland telt nog een aantal prachtige burchten, kastelen en landgoederen. Maar hun voorlopers - in Friesland de stinsen - zijn bijna allemaal verdwenen of ingekapseld door andere bouwwerken. Op enkele na dan, zoals de rond 1300 gebouwde Schierstins in Veenwouden.
Een stins is een verdedigbare woontoren van dikke bakstenen, waar voorname families een toevlucht zochten in tijden van gevaar. In de vijftiende eeuw werd De Schierstins in bezit genomen door het klooster Claercamp uit Rinsumageast, een klooster van 'schiere' (=grijsgeklede) monniken. Vandaar de naam Schierstins. Vanaf de 17e eeuw woonden er adellijke en andere voorname mensen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten