zondag 23 november 2014

Midwinterhoornblazen

Als straks de Advent begint, dan begint ook het Midwinterhoornblazen in Twente, Achterhoek en aangrenzend Drenthe en Duitsland. Wie eenmaal de weemoedige tonen heeft gehoord, die in de avondschemering over de velden komen aanrollen, zal dit niet gauw meer vergeten.
De midwinterhoorn is een oud blaasinstrument, licht gebogen van berken- elzen- of wilgenhout, met de hand gemaakt met een mondstuk. Een van nature gebogen boomstammetje van berken-, wilgen- of elzenhout, wordt op de juiste lengte afgezaagd dan in de lengte door gezaagd en vervolgens met de holle beitel, guts, uitgehold. De twee helften worden  tegen elkaar gelegd en door wilgentakjes op elkaar gebonden. Door het instrument in de put te hangen wordt de naad tussen de helften gesloten. Tegenwoordig wordt er van lijm gebruik gemaakt. Bovendien moet een mondstuk van vlierhout worden vervaardigd. De hoorn is tussen één à twee meter lang. Het wordt geblazen van het begin van de Advent tot Driekoningen. Er kan slechts een beperkt aantal hele tonen op worden voortgebracht: de Oalde Roop.

De hoorn wordt meestal boven de put geblazen. De natte hoorn is zwaar, kan eventueel op de putrand rusten en klinkt daar prachtig.

De oude traditie, stammend uit lang vervlogen tijden, is nog springlevend in het Twente van heden. Op vele plaatsen worden rond Kerstmis en Oud- en Nieuwjaar midwinterhoornwandelingen gehouden, waarbij het geluid van de hoorn van ver te horen is. Bij de verschillende VVV’s is informatie te verkrijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten